ISTORIC

Numele Stine are o istorie impresionantă care începe în anii 1940, când Bill Stine a început să selecteze semințe de soia nebrevetate folosind o mașină de curățat portabilă. De atunci, Stine a crescut și s-a extins, devenit unul dintre cele mai recunoscute și respectate nume din industria porumbului și soiei.
SFÂRȘITUL SECOLULUI XIX
William și Sarah Stine (cu copilul cel mai mare, Ira Cloyd) sosesc la Adel, Iowa, din Pennsylvania. Ferma inițială avea 160 de acri, din care doar 30 erau arabili la vremea aceea. Ira Cloyd se căsătorește cu Lydia Sheaffer. Cuplul va avea 4 copii, toți băieți, printre care și tatăl lui Harry, Bill (William). Cei patru băieți exploatează ferma împreună, sub denumirea de I.C. Stine and Sons, până puțin după Al Doilea Război Mondial.
ANII 1930

Bill și Roselba Stine se mută în locul unde se va afla ulterior Stine Seed Farm. Secetele extreme din 1934 și 1936 fac dificil începutul.

ANII 1950

Bill Stine înființează Stine Seed Farm, selectând semințe de ovăz certificate cu o mașină portabilă. În 1955 și 1957, Bill câștigă concursul de producție de soia din Dallas County.

1964 – 1966

Harry Stine, președinte al companiei Stine Seed Farm, se alătură tatălui său, Bill, în activitatea de selectarea semințelor de soia.

Harry începe să fie interesat de ameliorarea soiei, după ce găsește niște plante neobișnuite pe unul dintre câmpurile fermei, și astfel înființează compania Stine Seed Farms. Harry iubea agricultura, dar a recunoscut și posibilitățile de a face profit suplimentar din dezvoltarea unor linii de soia mai noi, cu producții mai mari. A început să amelioreze linii de soia și să le „verifice producția” (activitate desfășurată anterior doar de universități), și a ajuns să înțeleagă (în timp ce cântărea varietăți personal) ce poate aduce industriei de semințe de soia un program de ameliorare organizat.

Stine Seed Farm construiește o capacitate modernă de producție a semințelor de soia.

1967 – 1968

Harry Stine și Bill Eby încep ameliorarea soiei. Walter Fehr, profesor la Universitatea Statului Iowa (ISU), este partener la începutul activității de ameliorare.

Împreună cu alți patru investitori, Harry Stine înființează Improved Variety Research (IVR), o organizație având ca obiect de activitate ameliorarea soiei. Este prima companie privată de cercetare și dezvoltare în domeniul soiei din SUA.

Activitățile IVR se desfășoară la Stine Seed Farm sub conducerea lui Harry Stine și Bill Eby, principalul biotehnolog.

1973 – 1975

IVR este dizolvată. Harry Stine și Bill Eby înființează Midwest Oil Seed, care va deveni cel mai mare și mai reușit program de cercetare și dezvoltare pentru soia. În doar câțiva ani, Midwest Oil Seed devine furnizorul preferat de varietăți licențiate de soia din Statele Unite.

Stine Seed Company inițiază un program de ameliorare și dezvoltare a hibrizilor de porumb perfomanți.

1979
Eforturile de comercializare în detaliu a semințelor de soia au început în 1979, sub eticheta Stine Soybean Seeds. „Home of the New Varieties” ia naștere odată cu desemnarea lui Paul Bissinger, primul agent de vânzări al Companiei Stine Seed, la conducerea diviziei de retail.
1980 – 1984

Harry Stineun și Bill Eby înființează Eden Enterprises, ca sucursală a Stine având ca obiect de activitate ameliorarea porumbului. Hibridul Stine 2500 depășește producția hibrizilor ISU în 344 de încercări.

În doar cinci ani, Compania Stine Seed atinge vânzări care depășesc o jumătate de milion de unități. Organizația de marketing a Companiei Stine Seed se extinde din Ohio până în Colorado, în nord, până în Minnesota și în sud, până în Missouri.

Stine își extinde cercetările în domeniul soiei în locații din estul râului Mississippi.

1986 – 1989

Se finalizează construcția noului sediu al Stine.

Stine Seed cumpără nouă producători regionali de semințe, extinzând piața companiei din Nebraska până în Ohio și din cele două Dakote până în tocul cizmei statului Missouri. În plus, introduce noi produse pentru dealeri, cum ar fi porumb, ovăz și grâu roșu moale de iarnă.

Harry Stine este recunoscut ca omul anului în agribusiness de către Secțiunea Iowa a Asociației Naționale Agri-Marketing și ca antreprenor al anului în statele Iowa/Nebraska de către Ernst & Young.

1990 – 1992

Rețeaua de vânzări a companiei Stine crește la 1.700 de dealeri în 15 state, iar vânzările depășesc 1 milion de unități de semințe de soia.

Compania Stine Seed este cel mai mare producător național privat de semințe din Statele Unite. Programul de vânzări cu amănuntul al Stine este al patrulea ca mărime din SUA. În acest moment, 150.000 de linii de soia intră anual în programe de testare experimentală. Semințele de soia dezvoltate de Midwest Oilseeds sunt comercializate sub 160 de denumiri comerciale. Se introduce pe piață soiul de soia Stine 2250. Această genetică, împreună cu liniile „surori” asociate, nu aveau rival în grupa de maturizare 2,5 și au consolidat statutul Stine ca lider în producția asigurată de semințele sale de soia. Stine 2250 va deveni una dintre varietățile de soia din grupa II cele mai plantate din toate vremurile.

Compania Stine Seed este una dintre primele patru din SUA în ce privește vânzările de semințe de soia. În 1992, Stine începe să comercializeze porumb și grâu roșu de iarnă.

1994 – 1995
Compania Stine Seed devine prima din istoria Statelor Unite care să obțină un brevet pentru varietăți de soia. Sunt brevetate două varietăți de soia: Stine 1570, patent #5304728 și Stine 2550, patent #5304729. Aceste brevete protejează semințele, planta, polenul și ovulele. Brevetele sunt o componentă principală a accentului pe care Stine îl pune pe ameliorarea și pe dezvoltarea varietăților care asigură cele mai mari producții din lume. Se deschide Stine Biotechnology în Ames, Iowa, având ca principal obiectiv dezvoltarea unei metode brevetate de transfer al genelor în plante.
1997 – 1999

Compania Stine Seed încheie un contract neexclusiv cu Monsanto Agricultural Products și cu Asgrow Seed Company. Contractul are rolul de a continua îmbunătățirea și dezvoltarea soiurilor de soia și a tehnologiilor de dezvoltare a produselor. Ca urmare a contractului, fermierii vor avea acces la cele mai bune semințe, disponibile sub o gamă mai largă de mărci, întrucât aceste tehnologii vor fi utilizate nu numai în produse comercializate sub marca Stine, ci și în semințele dezvoltate de Stine și licențiate altor companii.

Suplimentând oferta sa de servicii, compania Stine Seed lansează programul de servicii agronomice. Printre îndatoririle agronomilor de la Stine se numără depistarea cauzelor problemelor cu care se confruntă fermierii, găzduirea unor sesiuni educaționale pentru cultivatori, precum și difuzarea informațiilor privind produsele companiei Stine Seed.

În 1998, compania Stine Seed împreună cu Monsanto Company, introduc prima cultură modificată genetic în Europa și în România, aducând pe piață o selecție superioară a soiului 2250, respectiv 2254RR, care includea tehnologia Roundup Ready.

Genetica Stine și tehnologia Monsanto au contribuit la creșterea suprafețelor cu soia cultivate ȋn România de la 25.000 ha ȋn 1997 la peste 200.000 ha ȋn 2006.

2000 – 2007

Harry Stine este desemnat de către Des Moines Register ca una dintre cele mai influente 50 de persoane din Iowa. În 2002 Harry primește titlul de doctor honoris causa de la McPherson College. Anul următor este introdus în Iowa Business Hall of Fame.

În 2003, Stine Biotechnology lansează Aerosol Beam Injector (injectorul cu fascicul de aerosoli), o tehnologie nouă, brevetată, de transfer al genelor pentru producția de semințe. Cu noul sistem de injecție cu fascicul de aerosoli, Stine poate să își continue tradiția de lider în domeniu, oferind fermierilor americani cele mai bune soiuri și hibrizi.

Harry Stine este recunoscut de Asociația pentru Biotehnologie din Iowa prin acordarea premiului Entrepreneurial Achievement Award (premiul pentru realizări antreprenoriale). Iowa Farm Bureau îl onorează pe Harry Stine cu Distinguished Service to Agriculture Award (preiul pentru servicii distinse în agricultură).

2008

Stine formează cu Clement Racing un parteneriat în care sponsorizează un autovehicul în cursele ARCA RE/MAX. Pilotul Matt Carter obține locul trei în ce privește punctele acumulate și este desemnat SunTrust Rookie of the Year (începătorul anului al SunTrust).

2009

Stine sărbătorește 30 de ani în domeniul comerțului cu semințe și are 20 de agronomi în echipa tehnică.

Stine lansează pe piață semințele de soia LibertyLink®. Cu mai multe semințe LibertyLink și cu o gamă de perioade de maturizare mai mare decât orice altă companie, Stine joacă un rol major în lansarea comercială a acestei noi tehnologii de dezvoltare a semințelor de soia.
30 DE ANI DE ISTORIE STINE

2011

Previzionând viitorul producției de semințe de porumb, Stine convertește toate câmpurile sale experimentale în parcele cu rânduri la 50 de cm. Pe viitor, această schimbare avea să conducă la hibrizi mai bine adaptați cultivării pe rânduri înguste și densități mai mari. Totodată, producția în câmpurile proprii ale Stine trece la rânduri ultra-înguste, de 30 de cm.

2013

Sistemul de mare densitate la porumb dezvoltat la Stine evoluează din nou atunci când compania adoptă noul sistem de producție HP Twin 20. Această metodă de însămânțare combină ambele avantaje dorite, permițând fermierilor să cultive în rânduri ultra-înguste și totuși să recolteze porumbul cu știuleți standard de 50 de cm.

Stine realizează o nouă premieră în industrie, devenind prima entitate care primește statutul nereglementat pentru un fenotip cisgenic. Evenimentul HCEM485, care folosește gene naturale ale porumbului pentru a crea toleranță la glifosat la porumb fără ADN străin, este dereglementat de USDA, devenind primul fenotip de acest gen dereglementat de USDA.

Harry Stine este desemnat Top CEO în STEM (științe, tehnologii, inginerie și matematici) de către STEMConnector.

2014

Întrucât tehnologia HP corn® înseamnă mai mult decât semințe, Stine anunță o inițiativă fără precedent menită să ajute fermierii să adopte noul sistem de însămânțare HP Twin 20. Fermieri selectați au posibilitatea să folosească o semănătoare Twin 20 în exploatațiile lor, pentru a vedea beneficiile cu proprii ochi. În continuare, fermierii au posibilitatea de a cumpăra semănătoarea.

2022

Stine intră pe piața din Europa și implicit România, cu sprijinul companiei românești SOYTEK.

STINE SEED ÎN PREZENT

Compania Stine și afiliatele sale dețin în proprietate peste 800 de brevete. Cel puțin 750 dintre acestea sunt direct legate de soia. Stine are aproape 400 de angajați în 16 state și este cel mai mare producător privat de semințe și a patra dintre toate companiile din Statele Unite.

Contact Us

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus voluptatem accusantium doloremque laudantium totam reaperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Type what you are searching for: